Χαιρετισμοί

Πρόεδρος του ΕΤΑΜ

Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (Ε.Τ.Α.Μ.) ιδρύθηκε το 2002, παρά τω Τεχνικώ Επιμελητηρίω Ελλάδας, με τις υπογραφές 42 επιφανών μηχανικών και αποτελεί το εθνικό Τμήμα και πρωτοβάθμιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής. Σήμερα μετρά περισσότερα από 340 ενεργά μέλη από όλο το φάσμα της επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 έτη από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας του 1999, το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδιοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας. Αναντίρρητα, στα χρόνια που μεσολάβησαν, επιτεύχθηκε σημαντική επιστημονική πρόοδος σε όλους τους τομείς της διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου. Αναπτύχθηκαν αξιόπιστες μέθοδοι αποτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας και της συμπεριφοράς των κατασκευών, καινοτόμες μέθοδοι σχεδιασμού και νέα υλικά, ενώ οι πρόσφατες εμπειρίες από μεγάλους σεισμούς διεθνώς, η αλματώδης αύξηση της υπολογιστικής ικανότητας και οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της πληροφορίας και της επικοινωνίας διαμόρφωσαν ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον όπου οι σύγχρονες κατασκευές είναι ασφαλέστερες και οι υποδομές λειτουργούν όλο και περισσότερο αξιόπιστα και συζευγμένα.

Από την άλλη, μεγάλο μέρος του δομικού πλούτου στη χώρα μας αναπόφευκτα γηράσκει διευρύνοντας τη διαφορική επιτελεστικότητα έναντι σεισμικών δράσεων, μεταξύ των νεόδμητων και των παλαιότερων κατασκευών. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην αντικειμενική δυσκολία της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών, στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, να χρηματοδοτήσουν κεντρικά ή ιδιωτικά την προσεισμική ενίσχυση του δομικού αποθέματος της χώρας.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά τον Σεισμό της Αθήνας και 11 χρόνια μετά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας, επιδιώκουμε να επανεκκινήσουμε το διάλογο εντός της ελληνικής επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας των μηχανικών και σεισμολόγων. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά αλλά το επίπεδο της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει πολύ υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο. Είναι, θεωρούμε, η κατάλληλη στιγμή για να αναδείξουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί και να ενθαρρύνουμε την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλωσορίζουμε στις εργασίες του  4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας ευελπιστώντας ότι αυτό θα αποτελέσει πλατφόρμα επίκαιρου διαλόγου και θα συμβάλει ουσιαστικά στο έργο της Πολιτείας προς τη μείωση του σεισμικού κινδύνου.

Αναστάσιος Σέξτος
Πρόεδρος ΕΤΑΜ

Πρόεδρος του ΤΕΕ

Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με μεγάλη Τιμή και Χαρά, σας καλωσορίζω στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 5-7 Σεπτεμβρίου 2019, είκοσι (20) έτη έπειτα από τον μεγάλο σεισμό της πρωτεύουσας που σημάδεψε την πρόοδο της σεισμικής μηχανικής στην Ελλάδα.

Αναντίρρητα, αρκετοί διακεκριμένοι Έλληνες Μηχανικοί οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην Σεισμική Μηχανική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.

Το 4ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας έρχεται καθυστερημένα λόγω της κρίσης – το 3ο διοργανώθηκε το 2008 – σε μια εποχή κατά την οποία ο Τεχνικός Κόσμος της Χώρας μας έχει ώριμες απόψεις ακόμη και επί επιστημονικών θεμάτων τα οποία στο παρελθόν ήταν αμφιλεγόμενα. Άλλωστε, η τεχνολογική ανάπτυξη μας επιτρέπει την  Μελέτη και την Έρευνα δυσχερών προβλημάτων με ρεαλισμό και οικονομία χρόνου. Μπορούμε να μιλούμε για άλματα τεχνογνωσίας. Παραδείγματος χάριν: η Αποτίμηση και η Αναβάθμιση υφισταμένων δομημάτων, με σύγχρονες μεθοδολογίες και προηγμένα υλικά, έχει «μπει» στην επαγγελματική καθημερινότητα πολλών Συναδέλφων.

Ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας (1999) αποτέλεσε και δραματική αφορμή για να αναδειχθεί το σεισμικό πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα. Επίσης, αποκάλυψε το μέγεθος της προσφοράς των Μηχανικών που αθρόα προσέτρεξαν σε δύσκολες συνθήκες και συνέδραμαν από κοντά τους σεισμόπληκτους και την Πολιτεία.

Λίγο αργότερα μέσα από το ερευνητικό έργο του ΤΕΕ (λχ ΑΝΤΥΚ, ΕΠΑΝΤΥΚ) τεκμηριώθηκε η θλιβερή διαπίστωση: «ότι οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες από άποψη Προσδόκιμου Ζωής: (α) σ’ αυτούς που κατοικούν σε κτήρια που χτίσθηκαν μετά το 1995 (ή, έστω το 1985), και (β) σ’ αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν πρωτύτερα.»

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρεμβαίνει αδιάκοπα, προτείνει και υλοποιεί δράσεις για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται μόνο στην Αντισεισμική Προστασία Κτηρίων, αλλά καλύπτουν όλα τα δομήματα (μνημεία, γέφυρες & τεχνικά έργα, φράγματα, κ.α.).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δείχνει στοχοπροσήλωση στη «διάχυση της γνώσης και εμπειρίας στον Μηχανικό της πράξης». Το 4ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής μαζί με το ΤΕΕ, δίνει τη δυνατότητα να παρουσιασθεί, τεκμηριωθεί, και εφαρμοσθεί η νέα γνώση, να εμπεδωθεί η εμπειρία και να εξεταστεί η προοπτική ώστε τα δομήματά μας (παλαιά και νέα) να είναι ασφαλέστερα και ο σχεδιασμός μας βέλτιστος.

Γεώργιος Στασινός
Πρόεδρος ΤΕΕ