Εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με μεγάλη Τιμή και Χαρά, σας καλωσορίζω στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 5-7 Σεπτεμβρίου 2019, είκοσι (20) έτη έπειτα από τον μεγάλο σεισμό της πρωτεύουσας που σημάδεψε την πρόοδο της σεισμικής μηχανικής στην Ελλάδα.
Αναντίρρητα, αρκετοί διακεκριμένοι Έλληνες Μηχανικοί οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην Σεισμική Μηχανική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.
Το 4ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας έρχεται καθυστερημένα λόγω της κρίσης - το 3ο διοργανώθηκε το 2008 - σε μια εποχή κατά την οποία ο Τεχνικός Κόσμος της Χώρας μας έχει ώριμες απόψεις ακόμη και επί επιστημονικών θεμάτων τα οποία στο παρελθόν ήταν αμφιλεγόμενα. Άλλωστε, η τεχνολογική ανάπτυξη μας επιτρέπει την Μελέτη και την Έρευνα δυσχερών προβλημάτων με ρεαλισμό και οικονομία χρόνου. Μπορούμε να μιλούμε για άλματα τεχνογνωσίας. Παραδείγματος χάριν: η Αποτίμηση και η Αναβάθμιση υφισταμένων δομημάτων, με σύγχρονες μεθοδολογίες και προηγμένα υλικά, έχει «μπει» στην επαγγελματική καθημερινότητα πολλών Συναδέλφων.
Ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας (1999) αποτέλεσε και δραματική αφορμή για να αναδειχθεί το σεισμικό πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα. Επίσης, αποκάλυψε το μέγεθος της προσφοράς των Μηχανικών που αθρόα προσέτρεξαν σε δύσκολες συνθήκες και συνέδραμαν από κοντά τους σεισμόπληκτους και την Πολιτεία.
Λίγο αργότερα μέσα από το ερευνητικό έργο του ΤΕΕ (λχ ΑΝΤΥΚ, ΕΠΑΝΤΥΚ) τεκμηριώθηκε η θλιβερή διαπίστωση: «ότι οι σημερινοί Έλληνες πολίτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες από άποψη Προσδόκιμου Ζωής: (α) σ’ αυτούς που κατοικούν σε κτήρια που χτίσθηκαν μετά το 1995 (ή, έστω το 1985), και (β) σ’ αυτούς των οποίων οι κατοικίες κατασκευάσθηκαν πρωτύτερα.»
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρεμβαίνει αδιάκοπα, προτείνει και υλοποιεί δράσεις για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου. Οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται μόνο στην Αντισεισμική Προστασία Κτηρίων, αλλά καλύπτουν όλα τα δομήματα (μνημεία, γέφυρες & τεχνικά έργα, φράγματα, κ.α.).
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δείχνει στοχοπροσήλωση στη «διάχυση της γνώσης και εμπειρίας στον Μηχανικό της πράξης». Το 4ο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής μαζί με το ΤΕΕ, δίνει τη δυνατότητα να παρουσιασθεί, τεκμηριωθεί, και εφαρμοσθεί η νέα γνώση, να εμπεδωθεί η εμπειρία και να εξεταστεί η προοπτική ώστε τα δομήματά μας (παλαιά και νέα) να είναι ασφαλέστερα και ο σχεδιασμός μας βέλτιστος.